Blogg

Bloggposter på svenska

”En doktorand som begär det ska få byta handledare”

Stefan Jonsson & Anders Neergaard

I sociala medier och offentligheten florerar rykten som gör gällande att handledare inom forskarutbildningen vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (REMESO), Linköpings universitet, har avsatts, avlägsnats eller blivit av med handledningsuppdrag. Påståendena implicerar att doktorander finns till för att främja sina handledares karriärer. Vi vill med detta inlägg klargöra att doktorander antagna till vår forskarutbildning i ämnet etnicitet och migration har rätt att välja och byta handledare, samt påminna om Högskoleförordningen: ”En doktorand som begär det ska få byta handledare.”

Alla som har kunskap om forskarutbildning bör känna till att doktorander är i en utsatt och prekär position. Dels är doktorandanställningen tidsbegränsad och förbunden med betydande stress, då doktoranden på kort tid ska färdigställa sin avhandling och samtidigt på andra sätt meritera sig för arbetslivet. Dels är relationen mellan doktorand och handledare synnerligen känslig och det är av yttersta vikt att doktoranden har förtroende för sina handledare samt att handledarna är tillgängliga och engagerade. En doktorand som önskar byta handledare har därför vårt fulla stöd. Att tro att en doktorand har maktöverläge gentemot en docent eller (biträdande) professor är i bästa fall okunskap om hur universitet fungerar. Handledare finns till för att stödja doktorander, inte tvärtom.

Stefan Jonsson, professor, Avdelningschef
Anders Neergaard, professor, Föreståndare
REMESO, Linköpings universitet

Visa mer/mindre

Nytt styre på gång i ”kulturfientliga” Norrköping

In en artikel med rubriken Nytt styre på gång i ”kulturfientliga” Norrköping skriver Viktor Andersson om den pågående politiska turbulensen i Norrköping Nämns REMESO professorn Stefan Jonsson med anledning av att “debatten om Norrköpings kulturliv fick nationell uppmärksamhet när Stefan Jonsson skrev i DN om kommunens nya kulturpolitik, som bland annat innebar att Kulturförvaltningen lades ned och ersattes med Tillväxt- och utvecklingskontoret.

Visa mer/mindre

9 oktober, minnesdagen för slaveriets avskaffande: REMESO deltar i Malmö-konferens

Den 9 oktober, kl 08.30-15.00 organiserar Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa i samarbete med Antirasistiska filmdagar, ABF Malmö, Stadsbiblioteket Malmö, och REMESO en heldagskonferens med titeln “Afrofobi då och nu – Strukturell förändring och arbetsmarknaden.

Plats: Stadsbiblioteket Malmö, Kung Oscars väg 11, Malmö

Datum och tid:  9 oktober 2024, kl 08.30-15.00

Visa mer/mindre

”Att ställa sin kropp i täten”: Spöken, rasifierade aktivister och antirasistisk mobilisering i Sverige

Diana Mulinari & Anders Neergaard

Diana Mulinari och Anders Neergaard utgår i kapitlet från platsens betydelse när aktivister ställer sin kropp i frontlinjen för antirasismen. Författarna tar rasifierade antirasistiska aktivister som utgångspunkt för att förstå den historia som påverkar dem och dokumenterar de spöken som finns i den specifika stad där de deltar i antirasistisk kamp

Visa mer/mindre

LO, nyliberalism och framväxten av ett etnorasistiskt Sverige: Är en facklig antirasism möjlig?

Diana Mulinari & Anders Neergaard

I detta kapitel skriver Diana Mulinari och Anders Neergaard om hur förutsätt­ ningarna för antirasismen också präglas av ekonomins omvandling och arbetsmarknadens ojämlika villkor. Syftet med kapitlet är att analysera det antirasistiska arbete som äger rum i svenska fackliga organisationer, med tonvikt på LO. Kapitlet identifierar kopplingen mellan det antirasistiska arbetet och ett växande stöd för Sverigedemokraterna bland LO-­förbundens medlemmar. Den centrala frågan är vad facket uppfattar som rasism och strategier mot rasism.

Visa mer/mindre

Antirasismer och antirasister: Realistiska utopier, spänningar och vardagserfarenheter

Karin Krifors, Hansalbin Sältenberg, Diana Mulinari, Anders Neergaard (red.)

I antologin Antirasismer och antirasister. Realistiska utopier, spänningar och vardagserfarenheter utforskar 24 forskare hur motståndet mot olika former av rasism bedrivs och förkroppsligas bland grupper av människor som på en mängd sätt, ofta motsägelsefullt, sällan framgångsrikt, men alltid envist och framåtblickande drömmer bortom rasismer. Antologin illustrerar antirasismens bredd, men analyserar också dess problem och svagheter.

Inspirerade av bland annat anti-, post- och dekoloniala traditioner tillsammans med sociala rörelseperspektiv utmanar antologin ett statiskt och essentialiserande förhållningssätt som återfinns i forskning och politik och som har en tendens att betona ojämlikhetens stabilitet och oföränderlighet, även när det gäller rasism.

Som helhet, utöver en mängd konkreta analyser och beskrivningar av historisk och samtida aktivism, visar de olika författarna också på antirasismernas möjligheter och kan därmed ingjuta ett visst hopp, i dessa mörka tider, för de som vill ha ett samhälle utan rasism.

Visa mer/mindre

Migrationsmyten

Peo Hansen

Peo Hansen intervjuas i podcasten “Lära Från Lärda – En fackbok & en författare” om boken ”Migrationsmyten – Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden”.

Det är en vedertagen sanning att invandring kostar pengar. Detta har bland annat lett till en mycket restriktiv flyktingpolitik. Men enligt Peo Hansen, författare och professor i statsvetenskap, är själva kostnadssynen på invandring ett utbrett missförstånd. I boken beskrivs vad det här missförståndet beror på – och grunden ligger i att förstå hur statens ekonomi och finanser är uppbyggda och fungerar.

Några av frågorna som diskuteras i programmet är: På vilket sätt är det ett missförstånd att invandring kostar pengar? Leder inte ökade kostnader för staten till sämre ekonomi? Lyssna och få en kortversion av boken

Visa mer/mindre

Fantasins arbetsplats: Några tankar om konst, politik och frihet

Stefan Jonsson

Ärade pristagare, Kära Ledamöter, Kära Gäster

Mitt uppdrag ikväll är stimulerande: att säga något om skönheten, eller rättare sagt den otyglade skönheten, och varför den möjligen kan bistå oss i försvaret av demokratin mot en politisk förruttnelse som tränger närmre. Min idé är att konstnärliga processer vet något om politiskt handlande och demokratiskt deltagande som är svårtillgängligt för exempelvis historieskrivning, statsvetenskap, sociologi och journalistik – och kanske framför allt för våra politiker själva. Här hinner jag inte reda ut varför det är så. Jag ska ge tre exempel, två i början, ett i slutet, och däremellan några resonemang och bilder.

För mig är denna fredag minnesvärd. En vanlig fredagskväll hemma i Norrköping hade vår lilla familj antagligen tittat på någon tv-serie tillsammans. Eftersom både min hustru och vår elvaåriga dotter gillar avancerad apokalyptisk fantasy blir det gärna sådana serier. Som ni vet förutsätter fantasygenren att det finns inte bara en värld utan flera, var och en präglad av sin ordning och sina krafter. Intrigen handlar oftast om en liten grupp utvalda som tar reda på hur man flyttar sig mellan världarna. Deras uppdrag är att förhindra att världarna förintar varandra.

Låt mig låna ett drag från dessa berättelser. Låt mig ta ett stort kliv genom en dörr i luften och flytta mig till ett par andra världar, lika avlägsna och olika varandra som två galaxer. Det som förenar dem är att de rätt nyligen fått vår uppmärksamhet…

Visa mer/mindre

Vi får inte acceptera avhumaniseringen av invandrare som pågår

Henry Ascher...Peo Hansen mfl.

Debatt: Situationen i världen är dystrare än på mycket länge. Rysslands krig mot Ukraina, de skenande klimatförändringarna, Hamas terror mot civila i Israel, Israels attack som drabbar oskyldiga Gazabor och gängvåldet som eskalerar. När tilliten mellan människor och till samhället sviktar måste vi tillsammans hitta vägar framåt, inte trappa upp hetsjakten på invandrare, skriver bland andra Henry Ascher.

Visa mer/mindre

Ingen i Europa vill ha kriget – men alla deltar

Peo Hansen

Vart tog européerna vägen? För tjugo år sedan sades det att EU var garanten för freden i Europa. Nu rasar ett mycket blodigt och farligt krig i Europa, ett krig som USA är herre över och som underhålls även av de EU-länder som inte vill ha det. Peo Hansen spårar denna utveckling tillbaka till Irakkriget och förklarar varför en fredsuppgörelse i Ukraina ter sig långt borta.

Visa mer/mindre