REMESOs uttalande om Tidöavtalets ”informationsplikt”
I Tidöavtalet beskriver M, KD, L och SD en målsättning att ”myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Det innebär att myndigheter som en person kan komma i kontakt med får ett ansvar för att säkerställa personens lagliga rätt att vistas i Sverige”. Eftersom Linköpings universitet är en myndighet vill avdelningen för forskning och migration, etnicitet, och samhälle (REMESO) göra följande uttalande om den så kallade informationsplikt som regeringen önskar införa.
Till våra studenter
REMESOs utbildningar förutsätter en lärandesituation som är trygg för såväl studenter som lärare och andra universitetsanställda. Därför kontrollerar vi inte, och kommer aldrig att kontrollera, huruvida de som deltar i våra utbildningar eller vistas i våra miljöer har uppehållstillstånd. Avdelningen har interna regler som möjliggör detta ställningstagande för alla verksamma inom REMESOs utbildningar.
Till våra kolleger vid universitet och högskolor
Universitetslärarens uppgift är enligt lag att anordna högre utbildning inom det egna ämnesområdet. Forskaren har enligt lag rätt att fritt välja sina forskningsproblem, fritt utveckla sina forskningsmetoder, samt fritt publicera sina forskningsresultat. Universitetets uppdrag är i sin tur att anordna utbildning och forskning, samt att samverka med det omgivande samhället så att den kunskap som finns vid högskolan kommer samhället till nytta. Det ingår ej i vare sig lärarens, forskarens eller universitetets uppgifter att informera Migrationsverket och Polismyndigheten om sina verksamheter eller de som deltar i dem. Tvärt om går den så kallade informationsplikten emot lärarens pedagogiska uppdrag, undergräver den akademiska friheten, och står i strid med god etik.
Till övriga
De som främst berörs av den föreslagna informationsplikten är inte universitetslärare och forskare vid universitet och högskolor utan anställda inom vård, omsorg och skola. Med detta uttalande ansluter vi oss till många liknande yttranden från fackförbund, kommunförvaltningar, regioner, arbetsgivare och arbetsplatser som motsätter sig att personer i offentlig sektor åläggs polisiära uppgifter. En sådan ordning är oförenlig med de inblandades yrkesuppgifter och yrkesetik, liksom med demokratin som sådan. Ju fler som ansluter sig till dessa protester, desto större är möjligheten att regeringen återtar sina planer att tvinga anställda i offentlig sektor att bli angivare.
Norrköping den 14 juni 2023
Enhälligt antaget vid REMESOs personalmöte