Ungdomar och sexuellt risktagande: en intersektionell analys av representationer, kunskaper och erfarenheter

Migration, Public Service and Health

Abstract

I detta projekt studeras de budskap om sexuellt risktagande som ges till ungdomar inom ramen för dels den formella skolundervisningen i grundskolans senare år och på gymnasiet, dels genom officiella satsningar av myndigheter och väletablerade frivilligorganisationer.

Bakgrunden till projektet är bland annat att de senaste åren har det kommit flera rapporter om ett utbrett sexuellt risktagande bland ungdomar, till exempel har det skett en markant ökning av sexuellt överförbara infektioner, särskilt klamydiainfektion. Tidigare forskning indikerar också att det sexuella risktagandet varierar beroende på kön, klass, etnicitet och sexuell identitet.

I projektet undersöks även hur ungdomar tolkar samma material samt deras erfarenheter av sexuellt risktagande. Mer specifikt undersöks också hur sexuellt risktagande kopplas ihop med genus, etnicitet, klass och sexuell identitet. Utgångspunkten är att både kunskap och förståelse av sexuellt risktagande, och hur individen agerar, är intimt förbundet med sociala strukturer, normer och värderingar som formas och förändras i olika tid, rum och sociala/kulturella sammanhang.

Nyckelord

Education, Health, Intersectionality, Sexuality, Safer sex

Publikationer

Bredström, Anna (2016) Normkritik, rasism och rättigheter: En svårvandrad terräng, Ikaros, 1-2, 2016: 31?33.

Bolander, Eva (2015) The condom works in all situations? Paradoxical messages in mainstream sex education in Sweden, Sex Education, 15 (3):289-302.

Bredström, Anna (2014) Sex på kartan? Om tonårssexualitet, rasism och sexualupplysning i Sverige, in Sandell, K., Sager, M. och Nora Räthzel (eds), Kritiska gemenskaper: att skriva feministisk och postkolonial vetenskap, Lund: Media-tryck, Lunds universitet.