Projekt med nyckelord Gender
Aktuella projekt
Hushållsarbetare migrationsindustrin från Kenya till Gulf statern
Detta etnografiska forskningsprojekt kartlägger och analyserar kvinnliga hushållsarbetares arbetskraftsmigration från Kenya till Gulfstaterna.
I detaljerad etnografisk forskning kommer detta projekt att kartlägga och kritiskt analysera de olika intressenterna (kenyanska staten, NGOs, rekryteringsfirmor, utbildningscentra kvinnliga arbetare och kvinnliga arbetares familjer) som är involverade i kvinnliga hushållsarbetares arbetskraftsmigration och hur olika intressen hanteras och förhandlas fram. Det föreslagna projektet är situerat i migrations industrin mellan Kenya och Gulfstaterna men, kommersialisering av kvinnors hushålls- och omsorgsarbete är ett globalt fenomen som organiseras i liknande, dock inte identiska, migrationskedjor. Det är denna aspekt som gör att projektet är relevant även för det svenska samhället och forskning om arbetskraftsmigration, kön och etnicitet i Sverige.
En etnografisk studie av antifeminismer
Forskningsprogrammets syfte är att analysera antifeminism som idéer, kollektiva identiteter och politiska projekt i Norden (här definierat som Danmark, Finland, Norge och Sverige) med fokus på civilsamhällets organisationer och nätverk, politiska partier och religiösa institutioner. Vi kommer att fånga antifeminism både i dess defensiva strategi (kampen mot feminism; kvinnors rättigheter som har ”gått för långt”) och den offensiva strategin (som en positiv vision som formar en patriarkal och traditionell världsbild och en möjlig framtid). Vi kommer också att utforska känslornas roll i antifeminism, som känslomässigt artikulerade och hur antifeminism ofta lyfter fram ångest och rädsla som möjliggör auktoritära, religiöst fundamentalistiska, etnonationalistiska och antiklimatbaserade världsbilder. Slutligen kommer vi att analysera relationer, likheter och skillnader både mellan skilda huvudprojekt och mellan platser. Hur fungerar antifeminism som kitt för att binda samman etnonationalister, klimatförnekare och religiösa fundamentalister.
Avslutade projekt
Vit migration
Catrin Lundström, Research Fellow
Migranten betraktas ofta som ett icke-västerländskt subjekt på jakt efter en bättre framtid i Europa eller USA. Från en multi-situerad etnografi med svenska migrantkvinnor i USA, Singapore och Spanien, utforskar den här boken intersektioner mellan ras- och klassprivilegier och könad sårbarhet i samtida feminiserad migration från eller inom västvärlden. Genom en analys av vit migration utvecklar jag teoretiska verktyg för att förstå den dynamik som formar kvinnornas liv som rika hemmafruar, medföljande och livsstilsmigranter. Med hjälp av begreppet vitt kapital närmar jag mig vitheten som en förkroppsligad form av kulturellt kapital som är sammanlänkad med och upprätthålls av (transnationella) institutioner, medborgarskap, ett vitt (västerländskt) habitus och andra resurser som är överförbara (om än förmedlade på skilda sätt) över nationella gränser. Dessa resurser kompliceras av könade strukturer, heterosexuella normer och kvinnornas ekonomiska beroende. Genom att flytta blicken mot privilegierade migranter illustrerar jag hur ras och vithet formar modern transnationell migration och hur vita privilegier reproduceras globalt.
Identitetskonflikter och splittrade solidariteter
I Sverige utgör fackföreningar en av viktigaste politiska och sociala organisationerna. De reflekterar såväl som påverkar samhällsutvecklingen, i områden som politik, arbetsmarknadsreglering, men även genom att påverka löntagarnas identiteter och solidaritetspraktiker. De senaste årtiondena har inneburit stora förändringar i det fackliga landskapet, bland annat genom omfattande förändringar på arbetsmarknaden. Projekt ökar kunskapen om hur dessa förändringar erfars och påverkar det fackliga arbetet, med fokus på betydelsen av vit maskulinitet och klass.
Projektet syftar till att utforska betydelsen av vit maskulinitet som en ram inom vilken facklig politik och praktik utvecklas, i relation till samhällspolitik, arbetsmarknadsrelationer och fackets interna arbete. Tre fackföreningar studeras – ingenjörer, chefer och byggnadsarbetare – som medlemsmässigt domineras av män med svensk bakgrund.
Projektet inspireras av tre centrala teoretiska begrepp – nyliberal globalisering, vit maskulinitet, samt facklig solidaritet. Projektet är etnografiskt, med intervjuer, fokusgrupper, observation och dokumentanalys.
Madam och hembiträdet:
I det föreslagna projektet utgör narrativa berättelser om arbetsrelationer mellan kvinnliga hembiträden och
kvinnliga arbetsgivare själva fenomenet som studeras liksom dess metod. Den narrativa metoden handlar om att
analysera kopplingarna – eller brist på kopplingar och tystnader- mellan sekvenser i berättelser och mellan olika
typer av berättelser.
Skolans bemötande av "hedersrelaterat" våld
Sabine Gruber, Associate Professor
Efter några uppmärksammade mord i Sverige i början av 2000-talet då två unga kvinnor med kurdisk bakgrund dödades av närstående familjemedlemmar, har “invandrarflickors” situation och utsatthet i familjen gjorts till en viktig och politiskt prioriterad fråga. Morden definierades som “hedersmord” och urskiljdes som intimt sammanbundna med “hederskulturer”. Situationen skapade ett akut behov av åtgärder mot “hedersrelaterat” våld och landets kommuner har varit ansvariga för att drabbade flickor och unga kvinnor får adekvat skydd och hjälp. Studien analyserar hur skolans elevvård förstår och bemöter flickor och unga kvinnor som utsätts för “hedersrelaterat” våld. Empirin baseras på intervjuer med elevvårdare verksamma i grundskolans högstadium och i gymnasieskolan samt deltagande observationer på studidagar om “hedersrelaterat” våld. Ett centralt resultat från studien är att förståelsen av våldet är kulturaliserad och att våldet lokaliseras till “traditionella” och “patriarkala” kulturer som “kommit till Sverige”. En konsekvens av detta är att förståelsen av våldet homogeniseras. Det vill säga våldet tillskrivs entydiga förklaringar och kännetecken och de insatser som vidtas präglas av likformiget, vilket osynliggör alternativa tolkningar och förklaringsmodeller. Vidare innebär detta att “hedersrelaterat” våld särskiljs och separeras från annat könsrelaterat våld, varvid hela grupper stigmatiseras som presumtiva våldsoffer respektive våldsutövare.
Skolan gör skillnad
Sabine Gruber, Associate Professor
Studien, som är ett avhandlingsprojekt, undersöker hur etnicitet görs till en central kategori för skolans sociala organisation och används för att markera skillnader och därigenom gör elever till svenskar och invandrare. Intresset riktas också mot hur konstruktioner av etnicitet är förbundna med social komplexitet och samspelar med andra relationer som kön och klass.
Studien är baserad på etnografiska fältstudier i en högstadieskola, framförallt deltagande observationer av klassrumssituationer, olika möten för personalen samt informella samtal där lärare diskuterar sitt arbete med eleverna.
Av studien framgår att de skillnader som genereras och upprätthålls via skolpersonalens handlande, resonemang och interaktioner med eleverna måste förstås som sammansatta, varierande och nära förbundna med skolkontexten. Detta innebär att enskilda elever inte enbart och omväxlande identifieras som invandare eller svenskar, utan beroende på sammanhanget också uppfattas vara detta i olika omfattning. Exempelvis blir elever som presterar väl i skolarbetet i mindre utsträckning identifierade som invandrare.
En viktig iakttagelse är att skolpersonalens dagliga arbete med eleverna omges av höga ambitioner vad gäller rättvisa och tolerans, men att dessa intentioner sällan förenas med insikt om de maktaspekter som omger sociala relationer. Istället överskuggas den dagliga praktiken av det som är relaterat till att fullfölja olika undervisningsmoment, där uppmärksamheten koncentreras till klassrumssituationen framför att synliggöra eller diskutera elevers skilda erfarenheter och livsvillkor. Därigenom riskerar även skolans intentioner och möjligheter att arbeta för jämlikhet och mot diskriminering att förvandlas så att den snarare producerar och upprätthåller ojämlika relationer.
Etnicitet, kön och sexualitet i svensk politik
Studien fokuserar på tjänstemännens roll i implementeringsprocessen. Syftet med projektet är att studera svensk integrations- och arbetsmarknadspolitik. I förvaltningspolitisk forskning saknas ofta en problematisering av hur ras/etnicitet, kön och sexualitet görs i mötet mellan tjänsteman och klient. Studien fokuserar, ur ett ras/etnicitet-, kön, klass- och sexualitetsperspektiv, på hur arbetsmarknadsetablering av nyanlända svenskar görs.
Det empiriska materialet samlas in på de institutioner, i huvudsak arbetsförmedlingskontor, som är ansvariga för integrationen av nyanlända invandrare.
Projektet utgår från ett intersektionellt perspektiv, där genusvetenskap och etnicitetsstudier utgör en grund. Studien tar också sin utgångspunkt välfärdsstatsforskning och studier av offentlig förvaltning. De metoder som används är deltagande observationer. Djupintervjuer och diskursanalys.
Projekts huvudsakliga resultat är en doktorsavhandling i etnicitet och migration.
Kvinnor och invandrare inom Sverigedemokraterna
Under de senaste 20 åren har forskning kring extrema högerpopulistiska partier ökat, speglande deras politiska framgångar över Europa. Forskningen om extrema högerpopulistiska partier har spänt över stora områden, men har sällan och i mycket liten omfattning berört de teman som är centrala för det här forskningsprojektet – kvinnors och invandrares situation inom dessa partier. Projektets syfte är att analysera den dubbla relationen mellan å ena sidan kvinnors och invandrares närmande till Sverigedemokraterna, och å andra sidan hur partiet förhåller sig till dessa grupper genom både dess ideologiska självbild och genom de bidrag dessa grupper kan bistå med. Teoretiskt är projektet inspirerat av genusstudier och av IMER-forskning. Projektets har två huvudstudier. En etnografisk studie av alla Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamöter som är kvinnor och/eller har utländsk bakgrund. Vi kommer att använda oss av djupintervjuer och levnadsberättelser för att söka svar på hur dessa personer kom in i SD och hur de förhåller sig till de olika delarna av partiets ideologi, men också hur det har bemötts inom partiet. Den andra delstudien fokuserar på betydelsen av sociala nätverk.
Jämlika arbetsplatser i en ojämlik värld
Studier av svenskt arbetsliv visar på ojämlikhet: ofta tjänar kvinnor och invandrade personer mindre än män och infödda i samma jobb. Kvinnor och invandrade möter fler hinder i karriären. Projektet syftar till att jämföra vad som påverkar situationen för olika grupper på två arbetsplatser, den ena jämlik och den andra ojämlik. Metoder som används är enkäter, intervjuer, deltagande observation på arbetsplatserna, samt diskursanalys: 1) Hur värderas formella meriter för lönesättning och befordran på den jämlika respektive den ojämlika arbetsplatsen? 2) Vilka kunskaper värderas som arbetsplatsspecifik kompetens på respektive arbetsplats? 3) Vad är effekten av innehav av socialt kapital, dvs kontaktnät, för löne- och karriärutveckling på respektive arbetsplats? 4) Finns skillnader i möjligheter för personer i de olika grupperna? 5) Kan värdering av kunskaper förklaras utifrån lokala diskurser och andra sociala praktiker kopplade till konstruktion av manligt och kvinnligt, svenskt eller inte svenskt? Bidraget består i utvecklad kunskap om villkoren för kapitalbildning, samt en bredare förståelse av hur arbetsplatsers sociala praktiker kan generera jämlikhet.
Den offentliga sektorns omorganisering
Projektets syfte är att beskriva och analysera omorganiseringen av den svenska offentliga sektorn ur genus-, ålders- och etnicitetsperspektiv. Den svenska offentliga sektorn genomgår en omfattande omorganisering. De omorganiseringar som nu sker är ofta lokala tolkningar av internationella New Public Management-koncept. Eftersom välfärdstjänster är en obligatorisk uppgift för de svenska kommunerna så måste empiriska studier genomföras på den lokala nivån. Mer demokrati och mer valfrihet för invånarna är ofta mål som eftersträvas i omorganiseringarna, liksom lägre kostnader för lokalsamhället och en utveckling av nya marknader. Dessa nya marknader förväntas uppmuntra lokala entreprenörer och framförallt tidigare anställda i sektorn. Eftersom kvinnor är överrepresenterade bland de anställda finns föreställningar om att de nya strategierna skall bli särskilt positiva för kvinnor, och som en konsekvens av efterfrågan från kunderna, etnicitetsspecialister. Inom ramen för projektet genomförs studier med hjälp av olika metoder.
Migrationens känsla
Avhandlingen är en etnografisk intervjustudie som analyserar berättelser om queer partner migration, dvs en familjeåterföreningsmigration där en partner i ett förhållande har migrerat för att två personer ska kunna tillsammans, och där de två queerar migrationen i den meningen att de har en icke-normativ sexualitet och /eller könsidentitet. Syftet är att undersöka hur queera partnermigranter och deras icke-migrerande svenska partners upplever migrationsprocessen genom att analysera vad känslor “gör” i förhållandet samt hur känslor strukturerar migrationsprocessen. Studien analyserar arbetet tre olika känslor – kärlek, förlust och tillhörighet – utför i dessa migrationsprocesser och hur det här arbetet beskrivs i deltagarnas narrativ. De migrerande deltagarna har migrerat från olika delar av världen (Afrika, Europa, Latinamerika och Nordamerika), vilket gör det möjligt att analysera vad känslor gör i denna specifika migrationsprocess i relation till nationalitet, i synnerhet i relation till västerländskhet, ras och språk, samt hur privilegier som är kopplade till dessa positioner blir viktiga i processen.
Hiv/aids, sexuellt risktagande och intersektionalitet
Anna Bredström, Biträdande professor
Projekt 2
Det senaste decenniet har vi kunnat bevittna en oroväckande ökning av sexuellt överförbara infektioner (STI) bland ungdomar i Sverige, särskilt klamydiainfektion. Denna ökning tyder på att ungdomar i hög grad utsätter sig för sexuellt risktagande, vilket bekräftas av ett flertal studier på området. Dessa visar också att det sexuella risktagandet sker trots att ungdomar generellt besitter god kunskap om både vilka risker oskyddat sex medför och hur man kan skydda sig. Vidare indikerar kvantitativ forskning att sexuellt risktagande varierar beroende på klass, kön, sexuell identitet och etnisk bakgrund. Mot denna bakgrund har detta projekt som övergripande syfte att undersöka hur ungdomar med olika bakgrunder förstår, tolkar och erfar sexuellt risktagande och säkrare sextekniker som till exempel kondomanvändande. Teoretiskt hämtar projektet sin inspiration från internationell hiv/aidsforskning samt den genusteoretiska debatten om intersektionalitet där relationen mellan olika sociala strukturer (genus, etnicitet, klass och sexualitet) står i fokus. Internationell hiv- och aidsforskning har visat att sexuellt risktagande är intimt förbundet med både strukturella och sociokulturella faktorer. Denna forskning har bland annat pekat på att föreställningar om manlighet, kvinnlighet, etnisk tillhörighet, klassbakgrund och sexuell identitet är av avgörande betydelse för människors sexuella risktagande. Projektet är en kvalitativ studie. Tonvikten ligger vid ungdomarnas erfarenheter av sexuellt risktagande. Genom sin kvalitativa ansats fyller projektet en lucka i svensk forskning på området som till stor del består av kvantitativa studier.
Etnicitet, kön, pojkar och unga män i institutionsbehandling
Sabine Gruber, Associate Professor
Projektet undersöker hur etnicitet och kön konstrueras i den vård och behandling som bedrivs vid statens särskilda ungdomshem. Studiens centrala frågeställningar handlar om hur institutionspersonalen förstår de inskrivna pojkarna coh sig själva och hur denna förståelse ges betydelse i organiseringen av institutionernas verksamhet, rutiner och förhållningssätt. Detta undersöks med deltagande observationer och intervjuer med olika personalgrupper verksamma vid fyra särskilda ungdomshem. Studien avser med andra ord att identifiera hur etnicitet och kön via institutionspersonalens handlande, reflektioner och definitioner av den sociala världen tillskrivs betydelse och materialiseras i institutionernas vardagliga praktik.
Teoretiskt ansluter sig studien till ett kritiskt etnicitetsperspektiv, där etniska relationer förstås som en produkt av samhällets maktrelationer. Etnicitet utgör enligt detta ett sorteringsinstrument, som ger upphov till differentierade identiteter, exkluderande praktiker samt olika och ojämlika villkor. Vidare tar projektet avstamp i feministisk forskning som visar att kön/genus har en central position i konstruktioner av etnicitet. Denna ansats understryker att varken etnicitet eller någon annan dimension av sociala relationer kan analyseras som något på förhand givet, utan problematiserar snarare hur konstruktioner av olika relationer/kategorier också innebär ett förhållningssätt i relation till varandra.