Projekt med nyckelord Work
Aktuella projekt
Efter optimism
Olav Nygård, Universitetslektor
Trots att ungdomar med migrationsbakgrund i genomsnitt har lägre betyg i grundskolan tenderar de att ha högre aspirationer och välja studieförberedande gymnasielinjer i högre utsträckning än ungdomar med svensk bakgrund, i synnerhet om man jämför ungdomar från missgynnade socioekonomiska bakgrunder. Denna ‘optimism’ i utbildningsval har genererat mycket forskning som huvudsakligen riktats mot att förklara vad den beror på och förstå hur den påverkar benägenheten att fullfölja gymnasiestudier. Syftet med detta projekt är anta ett bredare livsloppsperspektiv och vidga befintlig kunskap kring denna ‘aspirationsklyfta’. Vi gör detta på tre olika fronter: 1) Vi går bortom frågan om gymnasieutfall genom att undersöka de långsiktiga utbildningsbanor och arbetsmarknadsövergångar som dessa optimistiska val utmynnar i; 2) vi går också bortom statistiska studier som har försökt identifiera förklaringar för dessa optimistiska val
genom att studera de underliggande driven, föreställningarna och framtidsutsikterna som ligger bakom dem och kedjorna av successiva val som de leder till; 3) vi vidgar befintlig forskning kring den sociala rörlighetens socialpsykologi genom att undersöka betydelsen som dessa höga aspirationer kan ha för hur olika utbildningsoch
arbetsmarknadsutfall upplevs. Metodologiskt bygger studien på en analys av longitudinell registerdata, som används för att generera enkätdata, som i sin tur används för att producera livshistorieintervjudata. Studien bygger på post-Bourdieusiansk socialteori, men kombinationen av låg socioekonomisk status och höga utbildningsaspirationer väcker också viktiga utmaningar inom denna teoretiska tradition, som vi därför vill bidra till att vidareutveckla. Studien har även en tydlig samhällsrelevans i och med att den kommer att öka vår förståelse av det som orsakar de polariserade utbildningsutfallen bland personer med migrationsbakgrund. Den kan därmed vara till nytta för att maximera optimismens fördelar och minimera dess risker.
Lokal migrations- och integrationspolitik
Detta projekt undersöker hur, och i vilken utsträckning, svenska kommuner har stärkt sin lokala autonomi inom migrations- och integrationspolitiken, trots ökad centralisering och striktare styrningshierarkier inom detta område. Projektet kommer fokusera på kommunala insatser utvecklade för att attrahera, ta emot och behålla migranter, och hur detta kan möjliggöras inom ramen för en statlig anti-migrations- och åtstramningspolitik. I syfte att analysera politisk divergens mellan lokala och centrala styrelsenivåer, ämnar projektet till att förstå både varför och hur denna divergens uppstår. Den förstnämnda frågeställningen relaterar till hur olika styrelsenivåer uppfattar själva problemställningen, och de politiska ramar, institutionella logiker och politiska rationaliteter som informerar den. Den andra frågeställningen syftar till att analysera de materiella begränsningar och möjligheter som är förknippade med kommunalpolitik, vad gäller finansiering, strategiskt och operativt stöd samt byråkratisk kontroll. I detta syfte kommer subnationella politiska nätverk och deras roll i att förhandla, undertrycka eller stödja kommunala insatser och strategier, vara av särskilt intresse. Genom en mixed-methods design, vilket inkluderar rikstäckande enkätundersökningar samt kommunala fallstudier, ämnar projektet producera både omfattande och rik, detaljerad data om den svenska migrations- och integrationsregimen, och därigenom synliggöra dess interna variation.
Hushållsarbetare migrationsindustrin från Kenya till Gulf statern
Detta etnografiska forskningsprojekt kartlägger och analyserar kvinnliga hushållsarbetares arbetskraftsmigration från Kenya till Gulfstaterna.
I detaljerad etnografisk forskning kommer detta projekt att kartlägga och kritiskt analysera de olika intressenterna (kenyanska staten, NGOs, rekryteringsfirmor, utbildningscentra kvinnliga arbetare och kvinnliga arbetares familjer) som är involverade i kvinnliga hushållsarbetares arbetskraftsmigration och hur olika intressen hanteras och förhandlas fram. Det föreslagna projektet är situerat i migrations industrin mellan Kenya och Gulfstaterna men, kommersialisering av kvinnors hushålls- och omsorgsarbete är ett globalt fenomen som organiseras i liknande, dock inte identiska, migrationskedjor. Det är denna aspekt som gör att projektet är relevant även för det svenska samhället och forskning om arbetskraftsmigration, kön och etnicitet i Sverige.
REMESO Databasen
Martin Klinthäll, Associate professor
REMESO databasen är en registerdatabas som innehåller information om samtliga individer, skolor, fastigheter och företag i Sverige.
REMESO databasen bygger på Statistiska centralbyråns årliga data och består av fem delar:
(1) Befolkningsregister som innehåller information om information om samtliga individer i personregistret;
(2) Longitudinell Integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och arbetsmarknadsstudier (LISA); (3) Ett företagsregister med information om alla företag och organisationer i Sverige som bedriver någon form av ekonomisk verksamhet, oavsett om de tillhör den privata eller den offentliga sektorn;
(4) Skolregistret med information om alla grundskolor och gymnasieskolor samt elevers betyg;
(5) Ett fastighetsregister som innehåller administrativt och longitudinellt information på mikrodatanivå om samtliga fastigheter, byggnader, adresser och lägenheter i Sverige.
Avslutade projekt
Avvisande kulturer
Under de senaste åren har högerpopulistiska partier fått mer inflytande i många europeiska länder och många av partierna har även fått vågmästarpositioner eller sitter i regeringsställning. I detta forskningsprojekt undersöks de sociala och kulturella dynamiken som möjliggör att dessa partier blir allt mer populära i olika europeiska länder. Forskningen är inriktad mot djupgående processer av social polarisering, radikalisering och omvandling av vardagslivet som förmedlar nationalism och högerpopulism i Europa. Projektet utförs samtidigt i fem olika länder i Europa: Sverige, Tyskland, Österrike, Kroatien och Serbien. Denna etikprövningsansökan gäller enbart den svenska delstudien som utförs separat men i samarbete med andra nationella delstudier inom projektet.
Vi använder begreppet ’Cultures of Rejection’ (CuRe) för att beskriva diskurser, praxis, normer och värderingar som förkastar till exempel invandring, feminism, europeisk integration, media och eliter.
Projektets hemsida: http://www.culturesofrejection.net/
Svenska pensionsmigranter i Spanien och deras migrantarbetare:
En växande ström av pensionärsmigranter från Sverige söker sig till Spanien och konsumerar där tjänster och omsorg. Dagens äldre förväntas ha större och annorlunda krav jämfört med tidigare generationer, vilket har en rad olika konsekvenser i både hemlandet och destinationslandet. Från både svenska och spanska horisonter belyser vi faktorer och förhandlingar under pensionärers migrationsprocesser från Sverige till Spanien: upplevda konsekvenser bland offentliga och privata aktörer knutna till den spanska destinationsorten (nyckelaktörer inom näringsliv, välfärdsstat och organisationer) samt villkoren för de migrantarbetare som utför service och omsorg för svenska pensionärer i Spanien.
Utbildning, arbete och medborgerlig agens
Aleksandra Ålund, Professor Emerita
Projektet belyser samspelet mellan institutionella förändringar och reformer inom grundkolan och gymnasieskolan och social inkludering/exkludering av ungdomar med invandrarbakgrund; deras karriärer och erfarenheter av utbildning och arbete i segregerade storstadsmiljöer. I projektet studeras Stockholm i ett nationellt och internationellt perspektiv. Särskild uppmärksamhet ägnas åt lokal samverkan mellan familj, föreningar bildade på etnisk grund, skola och den lokala utbildningsförvaltningen. Övergripande fokus i projektet är betydelsen av utbildning, arbete och medborgerlig agens för social inkludering och utvecklande av ett fullvärdigt medborgarskap i det mångetniska samhället. Reformer i utbildningssystemet och förändringar på arbetsmarknaden relateras till utvecklingen i närsamhället, i syfte att närmare belysa samspelet mellan strukturella och institutionella förändringar, medborgerlig agens och individuell social mobilitet.
Etnifierad o/anställningsbarhet
Detta avhandlingsprojekt belyser och undersöker Europeiska Socialfondens (ESF) uppdrag att öka arbetskraftsutbudet med ett särskilt fokus riktat mot målgrupper med utländsk bakgrund. Syftet är att undersöka hur detta formuleras, praktiseras och görs begripligt i olika empiriska material relaterade till arbetsmarknadsprojekt med finansiering från ESF.
Mer specifikt ämnar jag undersöka hur etniciteter (och andra sociala kategorier) konstrueras och problematiseras i relation till individers anställningsbarhet. Detta innefattar analys av hur olika tillvägagångssätt, eller tekniker, beskrivs som lämpliga (eller olämpliga) för att arbeta med målgrupper med utländsk bakgrund. Hur etnicitet problematiseras i relation till till vad som beskrivs som norm är frågor av intresse.
Utifrån Foucault utvecklade tankar kring makt-kunskapsrelationer och governmentality är centrala för den teoretiska inramningen av forskningen.
Hanterandet av transnationellt arbete i Sverige
Detta projekt syftar till att undersöka skiftande migrationsregimer och hur sysselsättningen och arbetskraften skiljer kategorier av migranter i Sverige. Relationerna mellan arbetsgivare och invandrare blir allt mer avgörande för möjligheter och begränsningar i migranters livssituationer i system baserad på “managed migration” (hanteriande av migration). Arbetsgivarna blir också engagerad i globala ekonomiska förbindelser och samtidigt förhandlar och skapar relationerna mellan nationen och migrantarbetare.
Övergång från skolan till det första arbetet och socialt kapital
Unga människor med samma utbildning får inte samma position och lön på arbetsmarknaden. En anledning är att utbildningskvalifikationer inte kan separeras från den människa som har dem. Den ekonomiska och sociala avkastningen som en individ får från sin utbildning beror, till stor del, på hennes sociala kapital. Mängden socialt kapital som individen har tillgång till, beror bl.a. på hennes socioekonomiska bakgrund, kön och etnicitet.
Syftet är att undersöka: 1)Vilken betydelse socialt kapital har för ungdomar som skaffar sitt första jobb, och 2), om det finns skillnader mellan barn till infödda och invandrare i fråga om tillgång till och avkastning på socialt kapital när de söker sitt första jobb?
Projektet ämnar granska arbetsmarknadsutfallet för ungdomar med samma utbildning, tre år efter avslutade studier från universitet och gymnasieskolor.
Metoddesignen är en kombination av kvantitativ och kvalitativ metod (enkät- och intervjustudier). Det innovativa med projektets teoretiska modell är att, förutom att betrakta utbildning som en bro mellan individens socioekonomiska bakgrund och hennes arbetsmarknadsstatus, även inkorporera individens sociala kapital i stratifieringsprocessen.
Karriärval för ungdomar med invandrarbakgrund
Detta projekt fokuserar på karriärval av ungdomar med invandrarbakgrund. Det utforskar frågor om utanförskap och integration, vikten av socialt och kulturellt kapital för skolprestationer. Projektet analysera reflektioner kring karriärvägar i ett svenskt och transnationellt perspektiv. Det viktigaste resultatet av projektet är en avhandling om etniska studier med fokus på unga personers karriärval, deras strategier och inriktningar och deras reflektioner kring dessa val. Den centrala frågeställningen i avhandlingen är hur unga personer med utländsk bakgrund göra sina val när det gäller utbildning eller arbete. Vilka är de ambitioner, föreställningar och visioner hos dessa ungdomar? Mot bakgrund av vilka influenser, villkor, begränsningar och möjligheter gör de sina val, är centrala frågor? Undersökningen visar på ungdomars egna uppfattningar om sina val, agens och motiv. Metoder som används är individuella och fokusgruppsintervjuer med ungdomar i gymnasieskolan i kombination med deltagande observation i gymnasieskolor i Stockholm. Lärare och övrig personal har också intervjuats.
Facklig förnyelse och social dialog i post-kommunistiska stater
Charles Woolfson, Professor Emeritus
Det här projektet fortsätter ett huvudtema ur Charles Woolfsons European Commission Marie Curie Chair Excellence Award (2004-2007) i de baltiska länderna ? social dialog och facklig förnyelse i de post-kommunistiska länderna. De baltiska länderna är bland de mest öppna nya marknadsekonomierna och deras förvandling från sovjetrepubliker till nya EU-medlemmar avslöjar många av problemen med den europeiska integrationen, inte minst utvecklingen av anställdas rätt till representation på arbetsplatsen. Projektet undersöker på ett jämförande sätt anledningarna till de mycket låga nivåerna av fackligt medlemskap och de tämligen svaga strukturerna för social dialog som existerar både nationellt och på arbetsplatser i de baltiska länderna. En viktig slutsats hittills är att svårigheterna för facklig förnyelse har lika mycket att göra med den ?bedrägliga korporatism? som följts sedan självständigheten från Sovjetunionen som med det negativa arvet från den tidigare epokens regimvänliga fackföreningar.
Migration, medborgarskap och välfärdstat
Carl-Ulrik Schierup, Professor
Projektet bygger på två kompletterande teoretiskt-analytiska perspektiv: å ena sidan, välfärdsstatens hantering av migration och etnisk mångfald genom migrationspolitiska åtgärder, integrations och medborgarskapspolitik och, å andra sidan, migration och etnisk mångfald sett som dynamiska faktorer för ekonomisk, politisk och social omvandling. Studier inom projektet fokuserar på nya former för etnisk segmentering relaterade till social inkludering/exkludering och europeisk integration.